De la Meteor la XXL

De la Meteor la XXL

Spread the love

Cand m-am apucat de pescuitul la crap, mi-am cumparat o punga cu boiliesuri gata facute de 5 kg care mi-a ajuns tot anul. La sfarsitul partidei, infasuram punga, o bagam intr-o galeata si foloseam boiliesurile ramase la urmatoarea partida. Nu tu mucegai, nu nimic. Apoi, influentat de un prieten, am trecut la rulat boiliesuri. Cum? Imi cumparam mixul si partea lichida gata facuta si respectam reteta intocmai.

Inainte sa pescuiesc cu Meteor de la CC Moore am vazut ca acest boilies avea un feedback excelent si erau o gramada de pesti prinsi la aceasta nada. Ce continea mixul? Meteor era un meat meal cu adaos de Robin Red si aroma de carnati. Dar, cum eram la inceput de drum in aceasta materie, ma interesa mai mult cine pescuieste cu aceasta nada, imaginea lui si a companiei, precum si lista de capturi pe diferite lacuri si mai putin ce contine mixul.

Pentru mine era important si este in continuare important sa stiu cine sunt pescarii din spatele nadei, experienta acestora, imaginea consultantilor si lista cat mai mare de capturi la acea nada. Asa ca pentru o buna perioada de vreme am pescuit la Meteor iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Poate pentru ca am incredere in mine, mai ales in acest domeniu, unde pasiunea este totala, am pus acele rezultate pe seama iscusintei mele si nu neaparat pe eficienta boiliesului. In genereal, boiliesul isi face partea lui de treaba, daca tu, pescarul, ti-o faci pe a ta.

Am continuat sa pescuiesc cu boilies rulat de mine la specificatiile exacte ale producatorului si ma uitam intr-un anume fel la pescarii care cautau obsesiv sa ,,imbunatateasca’’ mixul prin combinarea acestuia cu alt mix sau prin adaugarea altor ingrediente. Pai, daca boiliesul putea fi imbunatatit, n-ar fi facut-o producatorul? Mai departe, pe forumuri, discutiile erau mai ales despre nade, ingrediente, proportii si secrete. N-am fost ,,prins’’ in acele discutii, eram pasionat sa adun informatie si sa citesc teorii despre localizare sau strategii de abordare a unei partide. Ma interesa mai de graba cum sa interpretez sonarul sau pluta de marcaj. Eram bolnav de monturi si de prezentarea in apa si nu intelegeam de ce se punea atata accent pe teoria nadelor? In continuare, discutiile aprinse erau mai ales pe acesta tema a nadelor, iar in revistele de specialitate se disecau retete si se vorbea despre fiecare ingredient in parte. Pierdere de vreme, imi spuneam, la ce m-ar ajuta pe mine, teoria nadelor?

Pai, in primul rand ca nu doare sa stii mai mult, apoi ca, atunci cand am descoperit magnificul Sarulesti am inteles ca pentru o partida de o saptamana mergeam degeaba fara 50 kg de boiliesuri. Asa ca pentru mine a aparut o problema, cum imi reduc costurile? Simplu, mi-am spus, imi fac eu boiliesurile. Asa ca in prima faza am inceput sa citesc teorie. Cum se structureaza un mix, ce sunt alea proteine, carbohidrati, vitamine, sau care sunt procentele ingredientelor de legatura si de volum. Pun mixul pe hartie, vreau si fainuri de peste LT, vreau si fainuri de peste predigerate, vreau sa adaug si Robin Red sau mai bine o doza insemnata de belachan? Desigur, vreau si o parte lichida complexa si o aroma de calitate. La 10 kg de mix am nevoie de 90 de oua. Pun mana pe calculator si socotesc. Cat costa? Pff, nu, nu, nu, trebuie sa mai scot din ingredientele scumpe. Am scos din ingredientele scumpe, dar acum mai am incredere in boilies? Mai e prinzator? Pune-te si ruleaza, vezi ca nu se ruleaza foarte bine, dar de ce? Poate ar fi bun WPC, dar e scump. Si te lovesti de o gramada de chestii ce se intind pe parcursul unor ani de zile. In acelasi timp, provocarea nu era sa fac un mix bun si sa concep o parte lichida buna. Provocarea era sa fac un mix bun alaturi de o parte lichida buna dar la un pret total cat mai mic, altfel nu vedeam efortul. La final, rasplata era minunata, sa prind crapi mari la propria creatie in materie de boiliesuri, imi dadea un sentiment aparte.

Dar poate cel mai mare avantaj de a-mi concepe propriul mix era acela ca il puteam personaliza in functie de lacul pe care pescuiam, de timpul alocat unei partide si de crapii urmariti. Imi aduc aminte ca pentru Sarulesti, pe vremea aceea, nu ma interesau boiliesurile cu multe elemente solubile, din contra, ma interesa un boilies nutritiv care se intarea foarte bine. Aveam nevoie de un boilies care sa nu fie vulnerabil in fata pestelui mic si sa reziste cat mai multe zile pe substrat in asteptarea crapilor care ma interesau. Ingredientele mele preferate erau faina de peste sardine & ansoa si pudra de varec. Imi placea foarte mult si Robin Red-ul, dar imi crestea costul final atat de mult incat l-am dat deoparte.

Dupa ani, recunosc ca mi-am cam pierdut entuziasmul. Era mult de munca cu rulatul, iar curatenia de dupa era precum stransul echipamentului la sfarsitul partidei. Ca sa nu mai vorbesc cat ma costa sa ma impac cu sotia. De fapt, mi-am facut socoteala ca aici imi crestea costul boiliesului cel mai mult. In plus de asta era destul de dificil sa gestionez atata nada sa nu mucegaiasca. Totusi, in ultimul an ajunsesem la o reteta care imi placea tare mult. Descoperisem un condiment ce venea sa adauge un miros absolut special si rulam mixul doar cu ou, fara partea lichida si, implicit, fara aroma, ceea ce insemna o reducere substantiala a costului final. Tineam boiliesurile la uscat apoi le puneam in galeti si turnam peste ele un lichid de peste dens si foarte sarat pe care il luam la un pret ridicol de mic din bucataria asiatica la bidoane de 4 l. Erau niste boiliesuri exceptionale!!!

Experienta CPK Carp&More

Cu Ciprian Ene (Cipica) discutam destul de des, inclusiv retete, ingrediente si idei despre nada. Suntem prieteni de pe vremea in care m-a invatat nodul fara nod. Propunerea lui a venit direct: Adi, hai alaturi de mine in proiectul CPK. Adevarul e ca de multa vreme voiam sa pescuiesc cu boiliesurile XXL – ce aveau un feedback excelent la crapi mari, iar Cipica, un pionier in domeniul nadelor si al pescuitului la crap din Romania, tocmai mi le punea la dispozitie. N-am avut nicio secunda impresia ca, pescuind cu boiliesuri gata facute, din punga, sunt limitat in vreun fel din punct de vedere al calitatii boiliesului in comparatie cu ce imi faceam eu, cand aveam control clar al ingredientelor. Stiam ca boiliesurile CPK sunt unele de foarte buna calitate iar crapii mari pe care i-am prins pe diferite lacuri sau balastiere, cu abundenta de hrana naturala, au venit sa-mi confirme asta.

Dar ca sa vedeti treaba, in primele partide n-am prins nici un crap ,,serios’’ la CPK. Oare cati pescari ar fi renuntat la aceste boiliesuri dupa doua partide in care n-au prins? Cati pescari ar fi invinuit boiliesurile si nu propriile greseli de localizare sau strategia de nadire? In primul rand ca o nada nu se judeca dupa una sau doua partide. Se judeca dupa cel putin un sezon si mai ales tinand cont de context. Poti judeca un boilies ca n-ai prins, cand pescuiesti prost? Poti judeca un boilies cand nu ai pestele in fata? Sau poti evalua un boilies cand ai prins foarte bine la prima partida? Nu, nici asta. Poate aveai pestele in fata si era dispus sa se hraneasca. Cel mai probabil, ai fi prins la orice nada.

Pe de alta parte, sunt de acord ca nu intamplator prinzi mai bine decat alti pescari buni in conditii de presiune sau cand pestii se hranesc apatic. Poate e si din cauza boiliesurilor cand prinzi bine pe balastiere sau lacuri cu densitate medie de crapi si hrana naturala din belsug. Poate iarasi nu e intamplator ca ai o mica colectie de crapi pe ape salbatice, acolo unde pestii au un simt aparte de a ocoli pericolul. Da, sunt de acord ca asa este, intr-un anumit procent, boiliesul conteaza si vine sa adauge un plus de valoare la ceea ce tu faci perfect de la localizare, strategia de nadire, monturi, prezentarea in apa, atentia la detalii.

In concluzie, nu exista un boilies minune, daca ar exista, ar fi si singurul din lume, toti am vrea sa pescuim doar cu el, iar eu, mai inainte de a fi consultant pentru CPK Carp & More, sunt pescar si vreau sa cred ca eu pun boiliesul in valoare, nu boiliesul ma pune pe mine in valoare. Dar nici nu pot sa nu observ ca in nici 3 ani de cand pescuiesc cu CPK am o colectie frumoasa de crapi mari la ceea ce inseamna gama de boiliesuri premium CPK – XXL, NexT sau Stinky Fish. Crapii, pur si simplu, adora aceste boiliesuri!!!

Adrian Botin
No Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.